Jak poprawnie zawijać sushi?

Maki to najpopularniejsza forma sushi w Europie i Stanach Zjednoczonych. Przygotowuje się je z ryżu, przeróżnych dodatków i glonów nori. Nie wymagają użycia ryby — często występują w wersji wegetariańskiej czy wegańskiej lub z kolei z mięsem np. wołowiną. Do przygotowania tego dania potrzebna jest specjalna mata do sushi, gdyż to właśnie za jej pomocą ryż wraz z dodatkami zawija się w paski glonów nori. Tak powstałą roladkę należy pokroić nożem na mniejsze kawałki.

Jak poprawnie zawinąć maki?
Na macie do sushi położyć kawałek glona nori, szerszą stroną do siebie, błyszczącą do maty. Na środku glonów położyć garstkę ryżu i rozprowadzić 0,5 cm warstwę zostawiając 3 cm wolnego na górze.
Na ryżu ok. 3 cm od dołu ułożyć kopiec z wypełnienia.
Palcami wskazującym, środkowym i serdecznym przytrzymujemy wypełnienie, a kciukami zawijamy matę do sushi. Kiedy mata zaczyna zawijać się razem z sushi, podwijamy ją. Robiąc tak kilka razy, zwijamy cały rulon. Następnie dobrze jest go pościskać, by dodatkowo ugnieść ryż i nadzienie. Zdejmujemy matę i zostawiamy rulon by się zapieczętował za sprawą wilgoci. Mata do sushi może być wykorzystana do przygotowania kolejnej porcji — nie trzeba jej myć.
Następny krok to pocięcie rolki na kawałki — trzeba to robić bardzo ostrym nożem by maki nie rozpadły się. Postrzępione brzegi także można przyciąć. Rolkę tnie się na pół, a następnie każdy z kawałków jeszcze raz na pół aż do uzyskania ośmiu kawałków. Teraz wystarczy położyć na talerzyk. Maki serwuje się z sosem sojowym i wasabi.