Przechowywanie przetworów domowych

food-1841236_640Przetwory są zakorzenione w polskiej kulturze od wielu lat, dzisiaj kojarzą się dość negatywnie, ale wiele osób docenia ich smak. Prawdziwe przetwory nie skażone sklepowymi konserwantami są świetnym dodatkiem do śniadania, kolacji lub po prostu sprawdzają się jako przekąska między posiłkami (byle tylko nie za często).

Z całą pewnością niemal tak samo jak zawartość, ważne są też słoiki na przetwory, które wykorzystujemy. Jeśli nie będą one szczelne, do środka może przedostać się wilgoć, a zawartość w krótkim czasie obrośnie pleśnią. Aby nie okazało się że owoce naszej pracy nie nadają się do spożycia, nie powinno oszczędzać się na słoikach, ale też sprawdzać dokładność ich zamknięcia. Przetwory można wykonać ze zdecydowanej większości owoców i warzyw, i na pewno odpowiednio wykonane, będą smakować wyśmienicie oraz przypominać lato o każdej porze roku. pickled-cucumbers-1520638_640Nie zawsze w sklepie można kupić warzywa, które chcemy, a nawet jeśli uda nam się to na przykład zimą, to nie będą one miały tego smaku, jaki mają domowe przetwory. W słoikach na przetwory można zamknąć smak lata na cały rok. Każdy powinien spróbować chociaż raz wykonać własne przetwory, jestem pewien że większość osób pozostanie przy tym i będzie wykonywać przetwory co roku. Ale przetwory to nie tylko słodkie jedzenie, świetnym pomysłem na przetwory, jest także na przykład nalewka gruszkowa. Mam nadzieje że słoiki na przetwory niedługo nie będą już synonimem wsi, ale będą doceniane przez młodych ludzi ze względu na ich wyjątkowy smak o każdej porze roku.